HTML

Gitárock!

Friss topikok

  • FERIMOKUS: Kedves Danessz, bár írásod pár évvel régebbi keltezésű, de mint tudjuk, egy "új szülöttnek minden ... (2019.06.27. 12:02) Első gitár - A nagy tanácsadó

Címkék

blog (1) blog.hu (1) első (1) gitár (1) poszt (1) rock (1) Címkefelhő

Archívum

Első gitár - A nagy tanácsadó

Danessz 2014.03.13. 12:03

Avagy minden kezdet nehéz...

 

Az első gitár kiválasztásának nagy fontossága van. Ezen a hangszeren fogod megtanulni az alapokat, ettől a hangszertől függhet az is, hogy egyáltalán valóban el szeretnéd-e kezdeni a gitározást komolyabban, vagy csak megrekedsz egy kezdő szinten, vagy netán abba hagyod pár hét után. Éppen ezért nem lehet annyival elintézni, hogy "a legolcsóbbat vedd ami kapható".

Egy gitárnak ösztönöznie kell arra, hogy gitározz. Abban a pillanatban ahogy ránézel, úgy kell érezned, hogy megőrülsz, hogy nem játszol rajta, és azonnal a kezedbe szeretnéd venni. Éppen ezért ha egy behangolhatatlan single-coilos stratót vettél, de te szuiászjd szájlenszt akarsz játszani, lehet, hogy teljesen elmegy a kedved a gitározástól. Vagy ha az extrém formák iránt van érdeklődésed, akkor egy klasszikus forma lehet, hogy kevésbé ösztönöz.

Na de akkor mi legyen?

Amennyire én látom a helyzetet, alapvetően kétfajta kezdő van az elektromos gitároknál. Az egyik kategória akiknek csak egy jó gitár kell, a gitár hangját szeretik; nincsenek a forma iránt kikötéseik. Csak szeretnének gitározni. A másik kategóriának a gitár egy ikon, egy szimbólum. Nekik kicsit nehezebb a dolguk. Na de lássuk a medvét!

Először mindenkinek azt kell tisztáznia magában, hogy milyen stílust szeretne játszani, illetve mennyi pénzzel rendelkezik. Sajnos utóbbi kis hazánkban elég kevés szokott lenni, de viszonylag olcsón is ki lehet fogni jó vételeket.

Miután tisztáztuk magunkban, utána nem szabad elfelejteni, hogy hevederre, kábelre, pengetőre, na és nem utolsó sorban erősítőre is gondolnunk kell. Az erősítő ismételten egy komolyabb összeg, és a sok apróság együtt valójában sok pénzbe kerül.

Forma: milyen legyen?

Ahogy az ember elkezdi felfedezni a gitárok világát, egy idő után felfedezi a klasszikus formákat. A Les Paul, a Stratocaster, és a Telecaster a három leggyakoribb forma, és nem ok nélkül.

A Telecaster

Fender_Tele_American_Deluxe_white.jpg

A Telecaster a legelső tömör testű elektromos gitár. Két single-coil hangszedője van, fix húrlábbal. A Stratocasterhez hasonló hangzású, valamivel a húrláb miatt azonban másabb, country-sabb több magassal. Ez nem a legkényelmesebb forma, rengetegen panaszkodtak a kényelmetlenségére, éppen ezért a Fender kihozta ...

A Stratocastert

0141100309_frt_wlg_001.jpg

A Stratocaster kényelmes, a hangszedői miatt rengeteg stílusra használható, valamint nem fix húrlába van, így rengeteg lehetősége van. Éger fából van, jellemzően SSS, avagy HSS hangszedőkkel elérhető, csilingelő hangja van.

A Les Paul

eclipse52.jpg

A Les Paul a klasszikus, telt, mély hangú 'komoly' hangszer, hihetetlen hangkitartással, a mahagóni fa mély, telt hangzásával. Az egy bevágása miatt a felsőbb érintőkben kevésbé kényelmes, mint a strató. Ezt főleg rock-osab, metálosabb gyerekek szeretik. Ennyit röviden a történetről. Természetesen ezeknek rengeteg módosítása létezik, a teljesség igénye nélkül a legfontosabb formák(katt rá!):

SG (Solid Guitar) A Les Paul továbbfejlesztésének szánták. Dupla bevágása miatt kényelmesebb a magasabb érintőkben, azonban gyakorlatilag ugyanaz, mint a Les Paul. Eredendően fejnehéz, azaz a nyakat elengedve az lefelé konyul. Az eredetin ez mára megoldott probléma, de az olcsóbb változatoknál figyelni kell rá, előfordul máig. Angous Young és Jimmy Page a leghíresebb használói.

Flying - V

Explorer

Firebird Főleg a basszusgitár verziója elterjedt (Thunderbird)

Szuperstrat - az eredeti strató továbbfejlesztése. Mélyebb bevágások, általában 24 érintő, humbucker hangszedő.

Jazzmaster

Iceman - Daron Malakian gitárja :) Az Ibanez egyik első nagy dobásai közé tartozik, Daron Malakian, a SOAD gitárosa használta előszeretettel

A gitár felépítése

A gitárokat alapvetően három részre lehet osztani. Ez a test, a nyak illetve a fej. A test formája és fája határozza meg leginkább a gitár hangzását. Minél több fából van egy hangszer, annál teltebb hangja lesz. A legjellemzőbb hangszerfák: éger, kőris, mahagóni (és utánzata, az aghatis), hársfa.

Fafajták

Hárs:

A legolcsóbb gitárok általában hársfából készülnek könnyű megmunkálhatósága miatt. A szakirodalom szerint "Jó hangzású, az amerikai hársfának kellemes, dörmögő hangja van jó középhangokkal. A 80’-as évektől egy népszerű hangú fa a „zúzók” körében is." Azonban alapvetően ez az 'olcsó' fa, az Ibanezen kívül nem jellemző, hogy bárki is valóban minőségi hársfát alkalmazna.

Éger:

A eredeti Stratocaster is ebből készül. Hangképében a magas tartomány dominál, pont megfelelő közép és mély tartománnyal. Sajnálatos módon az olcsóbb hangszereknél elég ritkán fordul elő.

Mahagóni:

A Gibson féle telt, erőteljes, 'sötét' hangzású fa. Jellemzően nehéz az ilyen fából készült hangszer. Hangja meleg és telt, jó kitartással. Hangképében a mélyek dominálnak. Az Aghatis az olcsó ember mahagónija. Ahogy a mondás tartja: "kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk".

A legfontosabb dolog a fával kapcsolatban: tömör testű gitárt vegyünk! A rétegelt testet nagy ívben kerülni kell!

A következő dolog a hangszedők. Ebből alapvetően két fajta létezik. A Single Coil, illetve a Humbucker. A Single Coil hangszedők voltak az 'eredeti' hangszedők. Csilingelősebb hangjuk van, kisebb kimeneti jellel. És ez mit jelent a gyakorlatban? Finomabb zenékhez szokás őket használni, blues-punk-rock stílusban. Metálhoz általában Humbuckereket használnak, már csak azért is, mivel a Single Coil-ok nagy torzítás mellett jellemzően zúgnak.

A Humbucker valójában két single coil egyben. Torzított csatornán sincs zajuk, több magassal rendelkeznek, valamint nagyobb kimeneti jellel, ami mint tudjuk, metálos gyerekeknek jobb. A tiszta hangzása azonban kevésbé tiszta, karcosabb. Mostanság kezd elterjedni, hogy "felezni" lehet a humbuckereket, a két sor mágnestekercsből az egyiket lekapcsolva, így singe-coil szerű hangzásokat kaphatunk.

Nyakillesztés

Alapvetően három módszer létezik a gitár nyakának a testhez történő rögzítésére, úgy, mint:

Átmenő nyak: Amikor a nyak egy darabként végighúzódik a gitár teljes hosszán, és a testet ragasztják gyakorlatilag hozzá. A szakirodalom szerint "Rendkívül stabil és tartós megoldás, ezen felül lehetőséget biztosít mély bevágások létrehozására. Az ilyen gitárok hangkitartása hosszú, rendkívül jó mély- és magasátvitellel rendelkeznek." Viszont ha szervizelni kell, akkor drága, hiszen nem tudjuk leszerelni a gitárról a nyakat. Olcsóbb gitároknál magas előállítási költsége miatt gyakorlatilag lehetetlen találni.

Ragasztott nyak: Hasonló az átmenő nyakhoz. Ekkor az előre elkészült mélyedésbe ragasztják bele a nyakat. Az eredeti Les Paul-on ilyen megoldással rögzítették a nyakat. A szakirodalom szerint "A módszer stabil nyakat eredményez, mely a testen átmenő megoldáshoz hasonlóan jó hangkitartást eredményez, és az illesztés jó kialakítása esetén a magas fekvésekhez is jó hozzáférést biztosít, viszont a karbantartás itt sem egy egyszerű feladat." Ilyet sem egyszerű találni az olcsóbb kategóriákban, de elvétve azért találni egyet-egyet.

Csavarozott nyak: A legnépszerűbb. Olcsóbb előállítani, mint a többit, szervizelni is könnyebb. A hangátvitele azonban jellemzően rosszabb, mint az előbbi két megoldásé, valamint a magasabb érintőkben zavaró lehet a rögzítési pont. Az Ibanezeken, LTD-ken, Jacksonokok általában süllyesztett megoldással próbálkoznak ennek leküzdésére. Valószínűleg a te gitárod is ilyen lesz.

 Húrláb

Több fajta húrláb is létezik. A fix húrláb könnyebb hangolhatóságot biztosít, általában nagyobb hangkitartással. A tremolós húrlábbal változtathatjuk a húrok feszességét - azaz hangmagasságát. A két leggyakoribb tremoló fajta a Vintage, és a Floyd Rose. Előbbi egy egyszerűbb szerkezet. Ezzel csak lazítani lehet a húrokat. Veszélye, hogy az olcsóbb gitároknál rossz anyagokból készül mind a tremoló, mind a hangolókulcsok, így könnyen elhangolódhat. Előnye, hogy ugyanúgy hangolható marad a gitár szinte, mintha egy fix húrlábas gitárunk volna. És a Floyd Rose... ez az amitől minden kezdőt óva intek. A Floyd Rose egy "lebegő" húrláb. A húrok, és a rugók tartják egyensúlyban. Teljesen le lehet lazítani a húrokat, vagy akár pattanásig feszíteni, "berregtetni", "ugattatni" lehet a gitárt; rengeteg trükköt lehet vele megtenni (Steve Vai-t ajánlom mindenki figyelmébe ilyen téren, vagy akár Joe Satriani, Alexi Laiho is sokat használja). Ehhez a húrok duplán rögzítve vannak (Double Locking) egy satuval a nyeregnél (angol nyelvkörnyezetben: Locking Nut), hogy a legextrémebb használatra se hangolódjon el. Így a hangolókulcsok gyakorlatilag csak megfeszítik a húrokat, ha egyszer lerögzítettük a satut, akár el is vághatnánk a húrokat, akkor sem volna szabad elhangolódnia. Ha egyszer lerögzítettük, a húrlábnál található finomhangolókkal tudunk hangolni. Ez egy bonyolult rendszer, akárhányszor más fajta húrt használnánk (még akkor is akár ha csak gyártót váltunk, a méret marad a régi), vagy más hangolásba térnénk át, rengeteg időbe kerül amíg behangoljuk, illetve beállítjuk a rúgók feszítő erejét. Ráadásul új húrok feltétele esetén minden húr mindegyikre hatással van, így ha az egyiket behangoljuk pontosan, és hangolunk a másikon, ismét hangolni kell. Ha elszakad egy húr, akkor használhatatlan lesz ráadásul, mivel a hangolás teljesen elmászik, így pl. koncertekre nem árt egy tartalék gitár. A probléma a Floyd Rose rendszerrel az, hogy nem olcsó mulatság. Egy eredeti Floyd Rose 70-80 ezer forint, a Schaller licences floydja 50 ezer forint, akkor el lehet képzelni milyen az a gitár ami 40 ezerért Floyd Rose-t kínál... Ha mindenképpen floydos gitár a vágyunk, akkor az LTD-k licences floydja ami egészen használható, valamint az Edge III tremolós Ibanezek szintúgy. De ha van rá módunk (márpedig van) akkor kerüljük el.

Há' de vegyünk is mán valamit

Ennyi elmélet után térjünk rá a gyakorlatra: mit szabad, és mit nem? A válasz: mindent szabad, és mégsem. A cikkem elején kitértem már a két csoportra, az elsővel kezdem, akik gitározni szeretnének, nem számít nekik a forma. Nekik van könnyebb dolguk. Kicsit ismétlem magam: a legfontosabb dolog tisztázni mit szeretnénk játszani, és mennyit tudunk költeni. Néhány alapvető gitár, árakkal együtt:

Squier Bullet Strat HSS/SSS - A legolcsóbb gitár ami egy kezdőnek ajánlható. Aki a keményebb zenékbe is szeretne belekóstolni, de főleg rockosabb vonal érdekli, annak ez a gitár jó lesz. A tremolója nem a legjobb, szeret elhangolódni használat közben, így azt jobb elfelejteni. Viszont új ára 30 ezer forint környéki, használtan 20 ezerért is ki lehet fogni, és egész kényelmes a nyaka.

Squier Affinity Strat HSS/SSS - Egy hatalmas ugrás a Bullethez képest, ezt valóban lehet gitárnak nevezni. Jó hangzásokat lehet belőle kihozni árához képest, egyébiránt ugyanaz vonatkozik rá, mint a Bulletre, hiszen Stratocaster mindkettő. Ezt használtan 25-45 ezer forintos áron lehet látni, újonnan 60 ezer forint környéke. Újonnan ez a gitár nem éri azonban meg, legfeljebb ha csakis új gitár jöhet szóba. Használtan ennyi pénzért ugyanis sokkal jobb gitárok vannak.

Cort KX5 - 24 bundos, két Humbuckerrel felszerelt, fix, illetve double locking tremolóval felszerelt gitár. A Humbuckerek felezhetőségének köszönhetően rengeteg hangzás hozható ki belőle. Ez a gitár is főleg azoknak ajánlható, akik még csak keresik mit szeretnének játszani; de ebből a gitárból durvább hangzások hozhatóak ki, mint az előbb említett Squier-ekből. A Floydos verziót érdemes kerülni, a már említett indokok miatt. Használt ára 30-50 ezer forint közt mozog, újonnan 70 ezer pisztoly orrú Mátyás.

Cort X1 - 24 bundos, Humbuckeres metál masina. Aki metált szeretne játszani, ez a legjobb megoldás rá. Nagy jelű hangszedői vannak, 24 bundja, mi kell még? A tremolója természetesen ennek is szeret elhangolódni, valamint Cort betegség, hogy a matt festésű darabok kifényesednek egy idő után. De kényelmes nyakú, használtan 25-35 ezer forint között mozog, a 40 ezer forintos új ára sem vészes.

További modellek:

Ibanez GRG140/170 - Egy nagyon jó, vékony nyakkal rendelkező gitár. A HSH (GRG140 HSS) hangszedő elrendezés miatt rengeteg hangzás kihozható belőle, a tremolója nem hangolja el a gitárt. Sajnálatos módon túlárazott, újonnan az a ~70 ezer forintos ár rengeteg, de ha használtan 40 ezer forint alatt találunk, jó hangszerünk lehet, aránylag olcsón.

Yamaha EG-112 - Az én első gitárom. Hátránya, hogy vastag nyakkal rendelkezik, ez egy kis kezű kezdőnek könnyen kényelmetlen lehet, azonban maga a gitár igencsak jónak mondható. Erre is az vonatkozik, mint az előbbi Ibanezre: használtan ki lehet fogni jó vételeket, de újonnan kerüljük. Ha használtan 25-30 közt szerzünk egyet, akkor viszont egy Squier Affinity szintű gitárunk van.

BC Rich - A BC Rich gitárok általában extrém formájúak, éppen ezért ezeket csak azoknak ajánlom, akik metált szeretnének játszani. A BC Rich gitárok ár/érték arányban meglepően jók, aki 40 ezer forint alatt keres valami metálbaltát az egy BC Rich-csel mindenképp jól fog járni.

Amit mindenképp el kell kerülni: Vorson, Behringer, Santander, Harley Benton, BMI, Vision, elektromos gitároknál az Uniwell, valamint minden ilyen nagyon no name-nek látszó kínai gitár. Ezek a teszkó gazdaságos gitárok. Lehet, hogy új korukban szépen csillognak, de aki látott már 1-2 éves ilyen gitárt, az tudja miről beszélek. Borzasztóan igénytelen anyagok jellemzik ezeket.

 

Na és most jön a neheze. Akiknek a gitár egy ikon, akik pontosan tudják, hogy mit szeretnének. Akik mondjuk a klasszikus Stratocaster formát szeretnék pont, azoknak jó dolguk van, az említett két Squier mellett ott van még a Standard Squier Strato is, használtan 40-50 ezer forint közt ki lehet fogni, és az egy nagyon jó hangszer. De akik Les Pault akarnak, vagy éppen egy Fyling-V-t azoknak nehezebb dolguk van. Nekik nem is ajánlok konkrét gitárt; egy dolgot ajánlok csak: ne vegyenek meg olyan gitárt amire csak rábeszélik őket, mert mennyire jó lesz, pedig közben utálják. Inkább vegyenek Soundsation-t, vagy valami rosszabb márkát, de olyan formát ami inspirálja őket a gitározásra. Lehet, hogy kapnak érte hideget-meleget, de a gitározás egy személyes dolog, a lényeg az, hogy a gitárost boldoggá tegye. És ha ránéz a gitárra, és utálja a formáját, akkor nem lesz a dologból semmi...

 

Erősítő - Hogy szóljon is!

 

Az erősítő egy kényes kérdés. Döntő szerepe van a gitár hangzásában. Ha van lehetőségünk egy közepesebb gitár, de egy jobb erősítő vs egy jobb gitár, de rosszabb erősítő közt választani; az előbbit válasszuk. A Line 6-ek, Peaveyk, Orange-ek, Roland Cube-ok viszonylag elfogadható áron elérhetőek kezdők számára is. 10w teljesítmény otthonra bőven elég, a szülőket ezzel is lehet idegesíteni :) Ha van rá pénz, akkor érdemes minél nagyobb hangszórós kombókat nézni, egy 8"-os képest egy 10"-os hangszórós jobban fog szólni, egy 10"-os képest egy 12"-os hangszórós szintén. Önmagában azonban egy 8"-os hangszóróval rendelkező erősítővel is boldogok lehetünk.

Apróságok - mert mindig van mit venni!

Ha már megvan a gitárunk, és az erősítőnk akkor még mindig nincs meg mindenünk az önfeledt gitározáshoz. A fontosabb kiegészítők:

  • Pengetők - érdemes több formát, és több vastagságot is venni egyszerre. Vegyünk hegyesebb végűt, és tompább végűt is; valami vékonyabb vastagsággal, meg 1.00mm környékivel is.
  • Tok - ha valaha is vinnék el otthonról a gitárt; nélkülözhetetlen. 2290ft-ért kapható, a legolcsóbb is megteszi. Később egy keménytokba beruházás azért nem árt.
  • Kábel - 6 m jó minőségű, 'OFC' (Oxygen Free Cable) kábelt érdemes venni. 6 méter otthonra jó, lehet vele mászkálni is. Az olcsóbb kategóriában a Fender illetve a Planet Wawes kábeleket érdemes megvenni, de ~5000ft-ért némi ismerettel magunk is gyárthatunk minőségi kábelt.
  • Hangoló - hacsak nem megyünk színpadra akkor felesleges. Interneten rengeteg hangolóprogramot találni, le is lehet tölteni ezek egy részét (pl Ap Guitar Tuner). Amire szükség van az csak egy 6,3/3,5 átalakító, ami nagyjából 300ft.
  • Húrok - Mindig jó, ha van egy szett tartalék húr nálunk, húrszakadás esetére. A leggyakrabban használt méret a 009-042. Érdemes vastagabb szettel is próbálkozni (010-046), jobb hangkitartása, és erősebb hangja lesz a gitárnak, de nagyobb lesz a húrok feszítése, nehezebb lesz rajta a játék. Valamit valamiért... Ha lehangoljuk a gitárt körülbelül fél hang lehangolásonként egy mérettel nagyobb szett húrt érdemes feltenni. Gyártókban érdemes többet kipróbálni; a legnépszerűbbek: Ernie Ball, D'addario, DR, GHS, Dunlop, Elixir, Gibson.
  • Gitárállványból érdemes falra szerelhetőt venni. Aránylag olcsón beszerezhető, és nincs útban takarítás közben, nem lehet benne felbukni, etc.
  • Heveder - Hevederből szélesebbeket, illetve párnázottakat érdemes nézni erős véggel. Strap lock-ot érdemes venni abban az esetben ha mélyre engedjük a gitárt, de ha olcsóbb hevedert vettünk gyenge véggel, szintén érdemes beruházni egyre. A Dunlop cég 300-400ftért kínál olcsó megoldást erre. A másik opció amit a Planet Wawes talált ki - a heveder végében beépített straplock található.
  • Húrozó kurbli - Első hallásra egy értelmetlen valaminek hallatszó, de az első húrcsere után a legmegbecsültebb kincs. Semmi extra, egyszerűen rátesszük a hangolókulcsra, és ahogy tekerjük, úgy tekerődik a hangolókulcs. Negyed annyi ideig tart mire feltekerjük így a húrokat, szóval az az 500ft egy elenyésző ár a megspórolt időhöz képest.
  • Capo - Egyszer kell beruházni rá, és bármikor szükség lehet rá. Ez a valami egy bizonyos ponton lefogja az összes húrt. Adele - Rolling in the Deep, Aviici - Hey Brother, The Calling - Wherever you go; ismerős? Csak három példa így hirtelen amikben capo volt feltéve a gitárra.
  • Tisztítófolyadékok - A Gibson féle "Luthier's Choice" 3-as pack a legjobb ajánlat. Egyszerre tartalmaz gitár fényesítőt, fogólap ápolót, illetve húrtisztítót. Ehhez veszünk valamilyen szarvasbőr törlőkendőt (pl Cort, Erine Ball) és meg is vagyunk a tartozékokkal.

 

Röviden ennyi lett volna így elsőre. Még a végére pár fontosabb oldal:

 

Remélem tudtam segíteni sok kezdőnek ezzel a cikkel. Jó gitározást mindenkinek!

Danessz

Címkék: blog vásárlás gitár blog.hu rock első tanács tanácsadó első gitárt első gitár vásárlási tanácsadó

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarock.blog.hu/api/trackback/id/tr935858070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ce 2017.03.21. 07:12:43

hejj! kitérhettél volna az Ibanezek belépő szintű középkategóriájára, amiket igazán érdemes megvenni. pl. rg350, rg370-től remek munkagitárok. ráadásul nevetségesen olcsón (60-65 Ft-tól) használtan bőven ki lehet fogni egyet.
Jackson-osként is kicsit kellemetlenül érzem magam... :D :D
az aktív pick-upokat, illetve a csöves-tranyós-hibrid erősítők leírását hiányolom, de összességében nem rossz.
persze aki már tudja mit akar, úgyis képben van, és kezdő gitáros sem vesz full csöves fejet, fullos gitárral.
Fender strato MIM SD Hot Rails-szel, Jackson dxmg '96 (még az éger fa) emg 81-85 szettel, egy Blackstar ht5-metal, és egy csöves vox tonelab st. ezekkel tolom itthon (vonalba kötve).
további kellemes vellanygetározást! :)

FERIMOKUS 2019.06.27. 12:02:00

Kedves Danessz, bár írásod pár évvel régebbi keltezésű, de mint tudjuk, egy "új szülöttnek minden vitcz új!"...Igaz, én rég voltam már "zöldfülű" viszont naggyon sok okosságot, hasznosságot olvastam tőled, amit itt ezennel tisztelettel megköszönök. Üdvözlettel:Feri....(u.i. Persze mindenben lehet "valamit" kevesellni...a sok se lehet mindenkinek "elég".....Nekem tökéletesen megfelelt!..)
süti beállítások módosítása